kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70




Kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70

Kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70

De jaren 70 waren een bijzonder decennium voor kinderboeken en jeugdboeken. Het was een tijd waarin er veel veranderingen plaatsvonden in de maatschappij en deze veranderingen werden ook weerspiegeld in de literatuur voor kinderen en jongeren. In dit artikel gaan we dieper in op de kinderboeken en jeugdboeken uit de jaren 70 en wat deze boeken zo bijzonder maakte.

De maatschappelijke veranderingen in de jaren 70

De jaren 70 waren een tijd van maatschappelijke veranderingen. Er was sprake van politieke onrust, sociale ongelijkheid en een groeiend milieubewustzijn. Deze veranderingen werden ook weerspiegeld in de literatuur voor kinderen en jongeren. Er kwamen boeken uit die deze maatschappelijke problemen bespraken en kinderen en jongeren probeerden te betrekken bij deze veranderingen.

De opkomst van de jeugdliteratuur

In de jaren 70 kwam er steeds meer aandacht voor de jeugdliteratuur. Er werden meer boeken geschreven speciaal voor kinderen en jongeren en er kwamen ook steeds meer literaire prijzen voor deze boeken. Hierdoor ontstond er een grotere markt voor deze boeken en werden er ook meer boeken uitgegeven.

Het belang van diversiteit

In de jaren 70 werd er ook meer aandacht besteed aan diversiteit in kinderboeken en jeugdboeken. Boeken met verschillende culturen en achtergronden werden steeds vaker gepubliceerd en er kwamen meer boeken met vrouwelijke hoofdpersonen. Hierdoor konden kinderen en jongeren zich beter identificeren met de personages in de boeken en werd er meer begrip gecreƫerd voor andere culturen en achtergronden.

De belangrijkste kinderboeken en jeugdboeken uit de jaren 70

Er zijn veel bijzondere kinderboeken en jeugdboeken geschreven in de jaren 70. Hieronder een selectie van de belangrijkste boeken:

1. De brief voor de koning (1962) – Tonke Dragt

Dit is een klassiek Nederlands jeugdboek geschreven door Tonke Dragt. Het boek vertelt het verhaal van een jonge schildknaap die een belangrijke brief moet bezorgen aan de koning. Het boek is een avonturenverhaal met veel spannende momenten en is inmiddels vertaald in meer dan 20 talen.

2. Koning van Katoren (1971) – Jan Terlouw

Dit boek van Jan Terlouw is een ander klassiek Nederlands jeugdboek. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Stach die de koning van Katoren wil worden. Om dit te bereiken moet hij zeven moeilijke opdrachten uitvoeren. Het boek is een avonturenverhaal met een belangrijke boodschap over politieke verantwoordelijkheid.

3. De kleine kapitein (1971) – Paul Biegel

Dit boek van Paul Biegel gaat over de avonturen van de kleine kapitein en zijn bemanning op hun schip de Nooitlek. Het boek is een fantasieverhaal met veel humor en is een van de bekendste Nederlandse kinderboeken.

4. Briefgeheim (1973) – Jan Terlouw

Dit boek van Jan Terlouw gaat over de avonturen van twee kinderen die proberen een geheimzinnige brief te ontcijferen. Het boek is een spannend detectiveverhaal met een belangrijke boodschap over vriendschap en vertrouwen.

5. Pluk van de Petteflet (1971) – Annie M.G. Schmidt

Dit boek van Annie M.G. Schmidt gaat over de avonturen van Pluk en zijn vriendjes in de Petteflet. Het boek is een fantasieverhaal met veel humor en is een van de bekendste Nederlandse kinderboeken.

Conclusie

De jaren 70 waren een bijzonder decennium voor kinderboeken en jeugdboeken. Het was een tijd waarin er veel veranderingen plaatsvonden in de maatschappij en deze veranderingen werden ook weerspiegeld in de literatuur voor kinderen en jongeren. Er kwamen meer boeken uit die de maatschappelijke problemen bespraken en er werd meer aandacht besteed aan diversiteit in kinderboeken en jeugdboeken. De boeken die in de jaren 70 zijn geschreven zijn nog steeds populair en hebben een blijvende impact gehad op de jeugdliteratuur.

FAQs

1. Waarom waren de jaren 70 een bijzonder decennium voor kinderboeken en jeugdboeken?

De jaren 70 waren een tijd waarin er veel veranderingen plaatsvonden in de maatschappij en deze veranderingen werden ook weerspiegeld in de literatuur voor kinderen en jongeren. Er kwamen meer boeken uit die de maatschappelijke problemen bespraken en er werd meer aandacht besteed aan diversiteit in kinderboeken en jeugdboeken.

2. Wat was het belang van diversiteit in kinderboeken en jeugdboeken in de jaren 70?

Door meer aandacht te besteden aan diversiteit in kinderboeken en jeugdboeken konden kinderen en jongeren zich beter identificeren met de personages in de boeken en werd er meer begrip gecreƫerd voor andere culturen en achtergronden.

3. Wat zijn de belangrijkste kinderboeken en jeugdboeken uit de jaren 70?

Enkele van de belangrijkste kinderboeken en jeugdboeken uit de jaren 70 zijn De brief voor de koning (1962) van Tonke Dragt, Koning van Katoren (1971) van Jan Terlouw, De kleine kapitein (1971) van Paul Biegel, Briefgeheim (1973) van Jan Terlouw en Pluk van de Petteflet (1971) van Annie M.G. Schmidt.

4. Wat is de boodschap van Koning van Katoren?

Koning van Katoren heeft een belangrijke boodschap over politieke verantwoordelijkheid. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Stach die de koning van Katoren wil worden. Om dit te bereiken moet hij zeven moeilijke opdrachten uitvoeren.

5. Wat is het belang van jeugdliteratuur?

Jeugdliteratuur speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het kan hen helpen om hun eigen identiteit te ontwikkelen, hun kennis te vergroten en hun horizon te verbreden.