Ik kom hier nog op terug – Rob van Essen: Een literaire tijdreis vol verrassingen

Wat als je terug in de tijd kon reizen om een fout uit je verleden te herstellen? Zou je het doen? En zou het de uitkomst veranderen? Deze intrigerende vragen vormen de kern van “Ik kom hier nog op terug”, de met de Libris Literatuur Prijs 2024 bekroonde roman van Rob van Essen.

In dit meeslepende verhaal volgen we journalist Rob Hollander, die de kans krijgt om terug te keren naar zijn jeugd in het Rijssen van de jaren zestig. Hij hoopt een traumatische gebeurtenis te kunnen herstellen, maar het verleden blijkt weerbarstiger dan gedacht. Van Essen verweeft op ingenieuze wijze heden en verleden, realiteit en fictie, en stelt vragen over de maakbaarheid van het leven en de kracht van herinneringen.

“Ik kom hier nog op terug” is een literaire tijdreis vol onverwachte wendingen, humor en absurdisme. Het is een boek dat je aan het denken zet, je laat lachen en je meeneemt op een onvergetelijke reis door de tijd. Een must-read voor iedereen die houdt van verrassende en uitdagende literatuur.

Lees verder voor een uitgebreide samenvatting en een diepgaande review van dit fascinerende boek. Ontdek de sterke en zwakke punten, en bepaal zelf of “Ik kom hier nog op terug” het boek is dat jij deze zomer wilt lezen.

Samenvatting:

In “Ik kom hier nog op terug” neemt Rob van Essen, de meester van het absurdisme, ons mee op een literaire tijdreis vol onverwachte wendingen. Journalist Rob Hollander krijgt de kans om terug te keren naar zijn jeugd in het Rijssen van de jaren zestig. Hij hoopt een traumatische gebeurtenis te kunnen herstellen, maar het verleden blijkt weerbarstiger dan gedacht. Van Essen verweeft op ingenieuze wijze heden en verleden, realiteit en fictie, en stelt vragen over de maakbaarheid van het leven en de kracht van herinneringen.

Review:

Van Essen’s nieuwste roman is een ware tour de force. Zijn kenmerkende stijl, vol humor en absurdisme, komt ook in dit boek volledig tot zijn recht. De schrijver speelt met taal en vertelperspectief, waardoor de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Het verhaal is meeslepend, verrassend en zet aan tot nadenken over de grote levensvragen.

Sterke punten:

 • Origineel plot: Het concept van tijdreizen wordt op een verfrissende en onvoorspelbare manier uitgewerkt.
 • Humoristische en absurdistische elementen: Van Essen’s humor zorgt voor luchtigheid in een verhaal dat ook serieuze thema’s aansnijdt.
 • Diepgaande thema’s: De roman stelt vragen over identiteit, herinnering en de maakbaarheid van het leven.
 • Verrassende wendingen: Het verhaal zit vol onverwachte plotwendingen die de lezer blijven boeien.
 • Literaire kwaliteit: Van Essen’s taalgebruik is rijk en beeldend, en zijn verteltechniek is meesterlijk.

Zwakke punten:

 • Complexe structuur: De niet-lineaire vertelstructuur kan voor sommige lezers verwarrend zijn.
 • Open einde: Het einde van het boek laat veel vragen onbeantwoord, wat niet iedereen zal bevallen.

Conclusie:

“Ik kom hier nog op terug” is een absolute aanrader voor liefhebbers van literaire romans met een twist. Het is een boek dat je aan het denken zet, je laat lachen en je meeneemt op een onvergetelijke reis door de tijd. Een must-read voor iedereen die houdt van verrassende en uitdagende literatuur.

Voor wie is dit boek geschikt?

Dit boek is geschikt voor lezers die houden van:

 • Literaire romans met een origineel plot
 • Humor en absurdisme
 • Verhalen die aan het denken zetten
 • Boeken met verrassende wendingen

Over de auteur:

Rob van Essen is een veelgeprezen Nederlandse schrijver die bekend staat om zijn absurdistische en humoristische romans. Hij won verschillende literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs in 2014 voor zijn roman “De goede zoon”. “Ik kom hier nog op terug” is zijn zestiende roman en werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2024.