Maak van coachen een gewoonte – Michael Bungay Stanier

Coachen is een vaardigheid die veel mensen tegenwoordig nodig hebben, of ze nu leiders zijn in een organisatie, managers van een team, of gewoon individuen die hun persoonlijke groei willen bevorderen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om effectief te coachen en de juiste vragen te stellen die anderen kunnen helpen hun potentieel te bereiken. In het boek “Maak van coachen een gewoonte” biedt Michael Bungay Stanier praktische tips en strategieën om coaching een integraal onderdeel van ons dagelijks leven te maken.

Wat is coachen?

Coachen is een proces waarbij een coach een persoon begeleidt om zijn of haar doelen te bereiken. Het gaat niet om het geven van antwoorden of oplossingen, maar om het stellen van krachtige vragen die anderen in staat stellen hun eigen inzichten en oplossingen te vinden. Het doel van coachen is om anderen te helpen groeien, leren en zichzelf te ontwikkelen.

Waarom is coachen belangrijk?

Coachen is belangrijk omdat het anderen in staat stelt hun volledige potentieel te bereiken. Door anderen te helpen hun eigen antwoorden te vinden, kunnen ze zelfvertrouwen opbouwen, hun vaardigheden ontwikkelen en succesvoller worden in hun persoonlijke en professionele leven. Bovendien kan coaching de communicatie verbeteren, conflicten verminderen en een positieve en ondersteunende werkomgeving creëren.

De voordelen van coachen

Coachen kan verschillende voordelen bieden, zowel voor de persoon die gecoacht wordt als voor de coach zelf. Enkele voordelen zijn:

 • Verbeterde zelfreflectie en zelfbewustzijn
 • Verhoogd vertrouwen en motivatie
 • Ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden
 • Betere communicatie en relaties
 • Verbeterde probleemoplossingsvaardigheden
 • Verhoogde productiviteit en prestaties

De Coachingsgewoonte

In zijn boek introduceert Michael Bungay Stanier het concept van de “Coachingsgewoonte”. Hij benadrukt dat coachen niet iets is wat je af en toe doet, maar een gewoonte die je kunt ontwikkelen. Door regelmatig te coachen en de juiste vragen te stellen, kun je anderen helpen om hun denken te veranderen, nieuwe perspectieven te ontdekken en actie te ondernemen.

De zeven essentiële vragen

Bungay Stanier presenteert zeven essentiële vragen die elke coach moet stellen om anderen effectief te begeleiden:

 1. Wat is de uitdaging?
 2. En wat nog meer?
 3. Wat is de echte uitdaging hier?
 4. Wat wil je?
 5. Hoe kan ik helpen?
 6. Als je ja zegt tegen dit, waar zeg je dan nee tegen?
 7. Wat is de eerste stap die je kunt nemen?

FAQs

1. Hoe kan ik coachen een gewoonte maken?

Om coachen een gewoonte te maken, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en bewust te zijn van de kansen om anderen te coachen. Door de juiste vragen te stellen en anderen te helpen hun eigen antwoorden te vinden, kun je coaching integreren in je dagelijks leven.

2. Kan iedereen een coach worden?

Ja, iedereen kan een coach worden. Coachen is een vaardigheid die kan worden geleerd en ontwikkeld. Het vereist echter oefening, geduld en de bereidheid om anderen te helpen groeien.

3. Wat zijn enkele effectieve coachingsstrategieën?

Enkele effectieve coachingsstrategieën zijn het stellen van open vragen, actief luisteren, het bieden van ondersteuning en het creëren van een veilige ruimte voor anderen om zichzelf te uiten. Het is ook belangrijk om feedback te geven en anderen aan te moedigen om actie te ondernemen.

4. Kan coachen worden toegepast in verschillende contexten?

Ja, coachen kan worden toegepast in verschillende contexten, zoals werk, relaties, sport en persoonlijke ontwikkeling. De basisprincipes van coaching blijven hetzelfde, ongeacht de context.

5. Wat zijn enkele valkuilen bij coachen?

Enkele valkuilen bij coachen zijn het geven van advies in plaats van het stellen van vragen, het te veel praten en het overnemen van de verantwoordelijkheid voor de oplossing. Het is belangrijk om de focus op de ander te houden en hen te helpen hun eigen antwoorden te vinden.

Conclusie

Coachen is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen en toepassen in verschillende aspecten van het leven. In het boek “Maak van coachen een gewoonte” biedt Michael Bungay Stanier waardevolle inzichten en praktische tips om coaching een integraal onderdeel te maken van ons dagelijks leven. Door de juiste vragen te stellen en anderen te helpen hun eigen antwoorden te vinden, kunnen we anderen ondersteunen bij het bereiken van hun doelen en het maximaliseren van hun potentieel.