boeken over narcisme

Boeken over narcisme: een gids voor slachtoffers

Als je ooit iemand hebt ontmoet die voortdurend opschept over zijn prestaties, zichzelf op de eerste plaats zet en zich niet kan inleven in anderen, dan heb je misschien te maken met een narcist. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie en een obsessie met aandacht en bewondering.

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van een narcistische persoonlijkheid, kan het lezen van boeken over narcisme je helpen om de situatie beter te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de beste boeken over narcisme die je kunt lezen.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zich manifesteert in verschillende gradaties. In zijn mildere vorm kan narcisme zich uiten als een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit. Maar in zijn ernstigere vorm wordt narcisme gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie en een obsessie met aandacht en bewondering.

Wat zijn de symptomen van narcisme?

Enkele veelvoorkomende symptomen van narcisme zijn:

  • Een overdreven gevoel van eigenwaarde
  • Een gebrek aan empathie
  • Een obsessie met aandacht en bewondering
  • Een neiging om anderen te kleineren of te bekritiseren
  • Een gebrek aan verantwoordelijkheid nemen voor fouten

Boeken over narcisme voor slachtoffers

Als je denkt dat je te maken hebt met een narcistische persoonlijkheid, kan het lezen van boeken over narcisme je helpen om de situatie beter te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan. Hieronder vind je enkele van de beste boeken over narcisme voor slachtoffers:

1. ‘Narcistische persoonlijkheidsstoornis: handboek voor diagnostiek en behandeling’ door Joan Lachkar

Dit boek is geschreven door een therapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het biedt een diepgaand inzicht in de oorzaken, symptomen en behandeling van narcisme, en biedt praktische tips voor het omgaan met narcistische mensen.

2. ‘Uit de schaduw van het narcisme’ door Mjon van Oers

Dit boek is geschreven door een ervaringsdeskundige die zelf jarenlang in een relatie heeft gezeten met een narcist. Het biedt een persoonlijk en emotioneel verhaal over hoe het is om te leven met een narcist, en biedt handvatten voor het herstellen van je eigenwaarde en het opbouwen van gezonde relaties.

3. ‘Omgaan met narcisme’ door Wendy Behary

Dit boek biedt praktische tips en strategie├źn voor het omgaan met narcistische mensen in verschillende situaties, zoals op het werk, in relaties en in de familie. Het is geschreven door een therapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van narcisme.

Conclusie

Boeken over narcisme kunnen een waardevolle bron van informatie en steun zijn voor mensen die te maken hebben met een narcistische persoonlijkheid. Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met narcisme een langdurig proces kan zijn en dat er geen quick fix is. Maar met de juiste hulp en ondersteuning kun je leren om jezelf te beschermen en gezonde relaties op te bouwen.

FAQs

1. Wat is het verschil tussen een gezond gevoel van eigenwaarde en narcisme?

Een gezond gevoel van eigenwaarde is gebaseerd op realistische prestaties en capaciteiten, terwijl narcisme gebaseerd is op een opgeblazen gevoel van eigenwaarde dat niet altijd overeenkomt met de realiteit.

2. Hoe herken ik een narcist?

Enkele veelvoorkomende kenmerken van een narcist zijn: een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie, een obsessie met aandacht en bewondering, en een neiging om anderen te kleineren of te bekritiseren.

3. Kan narcisme worden behandeld?

Ja, narcisme kan worden behandeld, maar het is vaak een langdurig proces dat veel inspanning en toewijding vereist van zowel de persoon met de stoornis als zijn of haar omgeving.

4. Kan ik een gezonde relatie hebben met een narcist?

Het is mogelijk om een gezonde relatie te hebben met een narcist, maar het vereist vaak veel inspanning en toewijding van alle betrokkenen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en om goede grenzen te stellen.

5. Wat zijn enkele effectieve manieren om met narcisme om te gaan?

Enkele effectieve manieren om met narcisme om te gaan zijn: goede grenzen stellen, je eigenwaarde opbouwen, hulp zoeken bij een therapeut, en jezelf omringen met ondersteunende mensen.