boeken over ADHD

Boeken over ADHD: een gids voor ouders en professionals

ADHD is een veelvoorkomende neurobiologische aandoening bij kinderen en volwassenen. Het kan vele uitdagingen met zich meebrengen, zoals moeite met concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Als ouder of professional die werkt met kinderen met ADHD, kan het lezen van boeken over dit onderwerp u helpen om meer inzicht te krijgen in de aandoening en hoe u uw kind of cliënt het beste kunt ondersteunen. In dit artikel zullen we enkele van de meest waardevolle boeken over ADHD bespreken.

1. “ADHD: effectieve strategieën voor ouders en leraren” van Joyce Cooper-Kahn en Laurie Dietzel

Dit boek biedt praktische tips en strategieën voor ouders en leraren om kinderen met ADHD te helpen. Het bevat informatie over het begrijpen van de aandoening, het omgaan met gedragsproblemen en het aanpassen van de omgeving om de symptomen van ADHD te verminderen. Het boek is geschreven in een duidelijke en toegankelijke taal en biedt nuttige hulpmiddelen en werkbladen.

2. “Het ADHD brein ontrafeld” van Mark Selikowitz

Dit boek richt zich op de wetenschappelijke basis van ADHD en biedt een diepgaand begrip van hoe de aandoening werkt. Het beschrijft de neurologische processen die betrokken zijn bij ADHD en hoe deze zich vertalen in gedrag. Het boek biedt ook informatie over de verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn en hoe ouders en professionals kinderen met ADHD het beste kunnen ondersteunen.

3. “ADHD bij volwassenen: diagnose en behandeling” van J.J. Sandra Kooij

Dit boek richt zich op volwassenen met ADHD en biedt informatie over de diagnose en behandeling van de aandoening. Het beschrijft hoe ADHD zich kan manifesteren bij volwassenen en hoe het kan worden onderscheiden van andere psychische aandoeningen. Het boek biedt ook informatie over medicatie, therapie en andere behandelingsopties.

4. “ADHD: een leven lang anders” van Philip Asherson

Dit boek biedt een overzicht van de verschillende aspecten van ADHD en hoe het zich manifesteert in verschillende levensfasen. Het richt zich op zowel kinderen als volwassenen en biedt informatie over de verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn. Het boek is geschreven in een toegankelijke taal en biedt nuttige inzichten voor ouders en professionals.

5. “Zit stil!” van Annick Engelen

Dit boek is geschreven voor kinderen met ADHD en biedt nuttige informatie over de aandoening. Het beschrijft wat ADHD is en hoe het zich kan manifesteren bij kinderen. Het biedt ook praktische tips en strategieën voor kinderen om met de aandoening om te gaan. Het boek is geschreven in een toegankelijke taal en bevat kleurrijke illustraties die het begrip van kinderen kunnen vergemakkelijken.

FAQs

Hoe vaak komt ADHD voor?

ADHD komt voor bij ongeveer 5% van de kinderen en 2,5% van de volwassenen.

Is ADHD te genezen?

Er is geen remedie voor ADHD, maar de symptomen kunnen worden beheerd met de juiste behandeling, waaronder medicatie, therapie en aanpassingen aan de omgeving.

Kan een kind met ADHD op school presteren?

Ja, veel kinderen met ADHD kunnen op school presteren met de juiste ondersteuning en aanpassingen. Het is belangrijk om samen te werken met de school om een plan op te stellen dat het kind ondersteunt en de symptomen van ADHD vermindert.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar voor ADHD?

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor ADHD, waaronder medicatie, therapie en aanpassingen aan de omgeving. Het is belangrijk om samen te werken met een arts of therapeut om de beste behandelingsopties voor uw kind te bepalen.

Hoe kan ik mijn kind ondersteunen als het ADHD heeft?

U kunt uw kind ondersteunen door samen te werken met de school om een plan op te stellen dat het kind ondersteunt en de symptomen van ADHD vermindert. U kunt ook gebruik maken van praktische tips en strategieën uit boeken zoals “ADHD: effectieve strategieën voor ouders en leraren”. Het is belangrijk om ook zelfzorg te beoefenen en ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie en professionals.

Conclusie

Boeken over ADHD kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn voor ouders en professionals die werken met kinderen met ADHD. Ze bieden praktische tips en strategieën voor het omgaan met de aandoening en kunnen een diepgaand begrip bieden van hoe ADHD werkt. Door de informatie uit deze boeken te gebruiken, kunt u uw kind of cliënt beter ondersteunen en de uitdagingen die gepaard gaan met ADHD beter beheren.